Jeste Steur (1975): schilderijen - video - bewerkt textiel
 
 
Halverwege de jaren 90 kwam ik in aanraking met een aantal creatieve mensen en raakte ik daardoor geprikkeld om zelf ook te beginnen met allerlei bezigheden op creatief gebied.
Zo was ik gaan schilderen. Dat was toen volledig zonder plan, want ik vond het wel leuk om een beetje met verf te kliederen. Beginnen met een paar klodders verf en dat uitwerken tot een volledig schilderij.
Later begon ik wel meer volgens een plan te werken en begonnen er duidelijkere zichtbare vormen te verschijnen. Dat deed ik door middel van het drukken van verf op het schilderij met uitgesneden karton, of juist door het opplakken van stukken uitgesneden en bedrukt karton. Daardoor hebben sommige schilderijen iets weg van een collage.

Naast schilderijen bedrukte ik volgens dezelfde werkwijze ook t-shirts en maakte ik van bestaande kledingstukken, die ik aan elkaar naaide, iets nieuws. Daarnaast maakte ik korte experimentele videofilms en soms foto's.
Ook was ik, samen met een aantal andere creatievelingen in mijn toenmalige woonomgeving, betrokken bij diverse feestjes en bij dj-avonden in een café. Om dat bekend te maken maakte ik (digitale) flyers en af en toe draaide ik ook zelf plaatjes.

Inmiddels ben ik niet meer zo actief op creatief gebied. Ik was op het punt gekomen dat ik vond dat ik wel een genoeg had gemaakt. Daarnaast merkte ik dat de creativiteit eigenlijk helemaal niet meer zo in mij zat. Het was meer zo dat ik het erg leuk vond wanneer ik andere mensen dat soort dingen zag doen, waardoor ik wel geprikkeld raakte. Daarom was ik dus ook wel zelf creatief bezig. Toch merkte ik dat het vaak moeilijk was om ideeën te krijgen. Eigenlijk haalde ik die ideeën met moeite uit mijzelf, omdat ik de gedachte had dat het belangrijk was om creatief te zijn.
Uiteindelijk kreeg ik het besef dat dat niet de juiste manier van werken was, want de ideeën kunnen beter spontaan opborrelen. Soms gebeurde dat wel, maar veel vaker echter niet.
Daarom doe ik tegenwoordig (vrijwel) niets meer op creatief gebied. Waarom zou ik? Er is immers al zo veel. Moet ik dan ook nog met mijn creaties komen? Iedereen lijkt tegenwoordig wel creatief en probeert dat zoveel mogelijk te laten zien. Waarom ik dan ook nog?
Natuurlijk is het wel zo dat, wanneer het er eens toevallig van komt, ik het zeker niet zal laten om weer iets creatiefs te gaan doen, maar dan wel alleen als er echt spontaan een idee ontstaat en ik er ook tijd voor heb. Tegenwoordig wil ik namelijk niet van alles tegelijk te doen hebben. Eén ding is al meer dan genoeg. Een werkruimte heb ik nu overigens ook niet en ik heb ook wel eens ander werk te doen. Daar laat ik het op dit moment liever bij. Lekker rustig, maar ik zeg nooit "nooit".

 
Jeste Steur
foto: Özden Karababa